Natuurcoaching

  • Verbinding met jezelf via verbinding met de natuur.
  • Met de natuur als volwaardige coach, naast de menselijke coach.

Natuur als partner om jezelf in vraag te stellen, dingen te deblokkeren, inzichten te verwerven, groeipunten aan te pakken, innerlijk tot rust te komen, nieuwe krachten op te doen of jezelf op te laden.

Er zijn zoveel definities van natuurcoaching als er natuurcoachen zijn.

Toch zit er een grote gemene deler in alle vormen van natuurcoaching, een gemeenschappelijke filosofie die de specifieke aanpak van iedere natuurcoach overstijgt.

Bij natuurcoaching is de natuur je hoofdcoach.

Het verschil tussen Natuurcoaching  en Wandelcoaching

Bij wandelcoaching wordt de natuur al wandelend ingezet als hulpmiddel om dingen te verduidelijken. Het is vooral de coach die het stramien van het gesprek aangeeft.

Bij  natuurcoaching is de natuur de hoofdcoach in plaats van het middel. Een subtiel maar belangrijk verschil.

Wandelen en stilstaan wisselen elkaar af in een sessie van ongeveer 2 uur.

Je staat voornamelijk stil om je met een plek te verbinden. Hiervoor hoef je niet ver te wandelen.

Het gaat om de interactie met de natuur  en leren wat er op dat moment te leren valt. Je gebruikt de natuur als spiegel, hulpbron, gids, metafoor, inspiratiebron, moter tot verandering, soulmate…

De natuur als coach

Vanuit de  verbinding en interactie met de natuur wordt helder welke antwoorden en inzichten er al voor je klaarliggen. De natuur brengt je bij je innerlijke wijsheid.

Door in interactie te gaan met de natuur ontdek je antwoorden op jouw vragen en oplossingen voor jouw problemen. De krachtige natuurbeelden verankeren deze ervaringen diep in jouw lichaam. Je neemt ze automatisch mee naar je dagelijks leven en realiseert de gewenste veranderingen stap voor stap.

Het grote verschil met klassieke coaching is dat natuurcoaching ook een intuïtief, energetisch proces is.

De rol van de coach

De coach helpt het antwoord in jezelf te vinden.

Door de interactie met de natuur ontdek je de transformerende kracht in jezelf.

Met specifieke coaching technieken structureert en bewaakt de coach dit proces.

Wat is de toegevoegde waarde van natuurcoaching t.o.v. ‘coaching binnen 4 muren’ ?

  • In de natuur heb je 2 coaches: de menselijke coach én de natuur.
  • Je bent vrij om te bewegen. Door de beweging komt ook je geest in beweging, verlaag je stresshormonen, ontdek je nieuwe perspectieven en maak je gelukshormonen aan.
  • In de natuur is alles heel concreet. Je ervaart hoe het is om rond een echt obstakel te stappen, letterlijk iets los te laten, een zaadje te planten en te laten groeien. Je voelt dieper. Zo zit de ervaring onmiddellijk in je lichaam en dat beklijft veel langer. Deze ervaringen neem je mee naar je dagelijks leven en ga je vanzelf toepassen. Je krijgt krachtigere en snellere effecten.
  • Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.De natuur zit vol beelden, symbolen en metaforen. Deze spiegelen wat in jouw onderbewuste opgeslagen ligt.
  • Natuur werkt ontspannend. Je komt uit je hoofd en in je lichaam. Gevoelen verstand komen op één lijn te liggen wat intuïtie en creativiteit Je komt sneller bij je onderbewuste en de kern van de zaak. Je ontdekt zelf en meestal erg vlot antwoorden en inzichten.

Bronnen :  Annick Ottenburgs van Happywork

www.shizendo.eu/post/de-toegevoegde-waarde-van-de-natuur-in-je-werk-als-begeleider

Aafje De Wacker 31/07/2023